Bahan-bahan :
1
ekor ayam, 500ml santan, 2 sudu kecil garam, 1 sudu kecil serbuk kunyit, 2 sudu
besar serbuk kari, 1 sudu kecil serbuk stok ayam, 2 keping asam keping, 25
tangkai cili kering – dikisar, 300gm bawang merah – dikisar, 2 batang serai –
dikisar, 2sm halia – dikisar, garam & gula secukup rasa.
Cara membuat :
- Lumur ayam dengan garam dan serbuk kunyit. Perap selama 15 minit
- Di dalam kuali, tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga garing dengan api perlahan.
- Masukkan stok ayam, serbuk kari, asam keping dan santan. Perasakan dengan garam dan guka. Didih dan biar sehingga kuah pekat. Ketepikan
- Bakar ayam selama 20 minit. Kemudian lumur dengan tumisan kuah tadi sehingga rata.
- Kemudian bakar sekali lagi selama 10 minit atau sehingga masak. Sedia untuk dinikmati.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar