Senin, 15 Oktober 2012

AYAM GOLEK PERCIK



Bahan-bahan :
1 ekor ayam, 500ml santan, 2 sudu kecil garam, 1 sudu kecil serbuk kunyit, 2 sudu besar serbuk kari, 1 sudu kecil serbuk stok ayam, 2 keping asam keping, 25 tangkai cili kering – dikisar, 300gm bawang merah – dikisar, 2 batang serai – dikisar, 2sm halia – dikisar, garam & gula secukup rasa.

Cara membuat :
  1. Lumur ayam dengan garam dan serbuk kunyit. Perap selama 15 minit  
  2. Di dalam kuali, tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga garing dengan api perlahan. 
  3. Masukkan stok ayam, serbuk kari, asam keping dan santan. Perasakan dengan garam dan guka. Didih dan biar sehingga kuah pekat. Ketepikan 
  4. Bakar ayam selama 20 minit. Kemudian lumur dengan tumisan kuah tadi sehingga rata. 
  5. Kemudian bakar sekali lagi selama 10 minit atau sehingga masak. Sedia untuk dinikmati.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar